Argán olaj hatásai

Az argán olaj hatásai a hajra és a bőrre

Mi is az argán olaj?

Az argán olaj méltán viseli a „Marokkó aranya” címet, hiszen olyan értékes összetevői vannak és olyan számtalan felhasználási módja van, hogy valóban aranyat ér minden háztartásban! Az argán olaj hatásai több kutatás alapját képezik, melyekből néhányat itt is sorra veszünk.

Ezt a természetes növényi olajat az argánfa (Argania spinosa) gyümölcsének magjából hidegen sajtolják. Bár az argánfa Marokkóban őshonos, az argán olajat világszerte használják kozmetikai, gyógyászati és kulináris célokra is.

Milyen értékes összetevői vannak?

Argán olaj hatásaiAz argán olaj elsősorban zsírsavakból és különféle fenolos vegyületekből áll. Zsírtartalmának nagy része olajsavból és linolsavból származik. Az argán olaj zsírsavtartalmának körülbelül 29–36% -a linolsavból vagy omega-6-ból származik. Az olajsav, bár nem esszenciális zsírsav, az argánolaj zsírsav-összetételének 43–49% -át teszi ki. Az olívaolajban is megtalálható az olajsav, mely a szív egészségére gyakorolt pozitív hatásáról vált ismertté.

Az argán olaj egyszeresen telítetlen (80%) és telített (20%) zsírsavakból áll. Polifenolokat, tokoferolokat, szterolokat, szkvalént és triterpén-alkoholokat tartalmaz.

Ez a fantasztikus olaj gazdag E-vitamin forrás is. Az E-vitamin elengedhetetlen az egészséges bőr, haj és szem számára, továbbá erőteljes antioxidáns is. Az olajban található különféle fenolos vegyületek szintén remek antioxidánssá és gyulladáscsökkentővé teszik. Az antioxidáns tulajdonságai a szabad gyökök káros hatásainak csökkentésében játszik nagy szerepet.

Milyen kutatások vannak a témában?

Rengeteg kisebb-nagyobb kutatás zajlik az argán olaj hatásai tekintetében, a kozmetikai ipar pedig előszeretettel használja mind bőrápolási, mind hajápolási termékekben. Népszerűsége nem meglepő, hiszen közvetlenül a bőrre kenve csökkenti az öregedés vizuális jeleit, javítja a bőr rugalmasságát és hidratáltságát azáltal, hogy helyreállítja a barrier funkciót és fenntartja a víztartó képességet. Ezenkívül a bőrre történő helyi alkalmazás lágyító és pihentető hatást fejt ki a bőrön.

A legújabb kutatások a CoQ10-et és a melatonint azonosították a szűz argán olaj antioxidáns molekulák közül. Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23472457/

Egy tanulmányban az argán olaj orális és helyi együttes alkalmazása  javította a menopauzás nőknél a bőr nedvességtartalmát. Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4520377/

A kutatók azt találták, hogy ez a kombináció a bőr rugalmasságának jelentős növekedéséhez vezet és hatékony öregedésgátló kezelést nyújt. Az argán olaj hatásai rengeteg további kutatás alapját képezik, melyeket itt most még felsorolni is nehéz lenne, s számunkra a bőrre gyakorolt pozitív hatásainál fontosabb a hajunkra gyakorolt hatás.

Milyen kutatások vannak az argán olaj hajra gyakorolt hatásairól?

Az argán olaj tele van zsírsavakkal és erős antioxidánsokkal, például E-vitaminnal, amelyekről kimutatták, hogy pozitív hatással van a fejbőr és a haj számára.

Argán olaj hajra
Argán olaj hajra

Egy kutatás azt mutatja, hogy más linolsavban, olajsavban és palmitinsavban gazdag olajok védőréteget adnak a hajhoz, amely megkönnyíti a kifésülhetőséget és megvédi a hajat a hajformázás során bekövetkező töréstől. Azt szintén kimutatták, hogy olajkezelés eredményeként vastagabb, egészségesebb haj nőhet, továbbá csökkenti a haj töredezését. Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/

Egy 2013-as tanulmány azt is kimutatta, hogy az argán olaj csökkentette a hajfesték által okozott károkat, ha a festék feldolgozása után a hajra került.

Az E-vitamin, amiből rengeteg van az argán olajban, javította a haj növekedését egy 2010-es kis kutatásban. (Kutatás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819075/)

Az argán olajat a marokkói nők évszázadok óta használják, hogy megvédjék bőrüket a napkárosodásoktól. Egy 2013-as tanulmány szerint az argán olajban található antioxidáns védi a bőrt a nap által okozott szabad gyökök károsító hatása ellen. Ezt az előnyét a hajra is kiterjeszti, segít megelőzni az ultraibolya sugarak károsító hatásait.

Az argán olaj gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek jót tesznek a bőrnek. Ez segíthet a bőrbetegségek megelőzésében vagy javításában, beleértve azokat is, amelyek a fejbőrt érintik, s amelyek hajhullást okozhatnak. Mivel hidratál és kondicionál, ezért a haj minőségére nagy hatást gyakorol.

Full Hair samponozó masszírozó kefe. Stimulálja a hajhagymákat, növeli a fejbőr oxigén ellátását.

VIP klub hírlevél:

Iratkozz fel VIP listánkra, hogy értesíthessünk akcióinkról, VIP kuponokról.

Nem spam-elünk! Feliratkozásoddal elfogadod az ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ-t!

Leave a Comment