Hajvitamin

Az egészséges hajnövesztés titka

Akár hajhullással küzdünk, akár a hajnövesztés a célunk, abban egyetérthetünk, hogy a szép haj elsősorban egészséges. Az egészséges haj titka pedig nem a hajszálaknál kezdődik, hanem az egészséges fejbőrnél és hajhagymáknál. Az egészséges haj nem hullik, nem törik, nem száraz, nem zsíros és nem vékonyodik el.

A hajról

Fejünket körülbelül 100.000 – 200.000 hajszál borítja. Felépítését tekintve hajunk két részből áll: hajhagymából, mely a fejbőrünkben található és magából a hajszálból. A hajhagyma élő, a hajszál viszont élettelen! A hajszál 97%-a keratinból, továbbá vízből és melaninból áll. A melanin pigment, ez adja a hajunk természetes színét. Őszüléskor a megszokott melanin mennyiség fokozatosan csökken a hajban, szürke, illetve fehér színűvé válik a hajszál.

A hajszál felépítése hármas, tehát áll a külső rétegből, a cuticulából, a cortex alkotja a középső réteget és a belső hajbél a medulla, mely összeköti a hajgyökérrel a hajszálat. Amit a mindennapok során mi is tapasztalunk, az a külső, cuticula réteg, mely lemezkékből áll. Ha a lemezkék szabályosan, tetőcserépszerűen állnak, akkor a hajunk fényes, selymes. De ha a lemezkék megsérülnek bármi oknál fogva, akkor hajunk elveszti fényét, száraz lesz és töredezik. Sajnos mi is sokat „teszünk” azért, hogy a cuticulánk megsérüljön, hiszen sokszor használunk hajszárítót, hajvasalót, vagy festjük a hajunk.

A hajnövesztés

Hairhunny hajvitamin
Hairhunny hajvitamin

A hajnövekedés nem más, mint a hajhagyma sejtjeinek osztódásakor keletkezett hajszál, mely folyamatosan tolódik ki a hajhagymából. Így már érthető, miért is kritikus fontosságú hajhagymáink állapota, ha a hajnövesztés tét. A hajnövekedésnek három ciklusa van:

  • növekedési fázis: ez körülbelül 2-6 évig tart és hajunk 80-85%-a ebben a fázisban van. A nők haja gyorsabban nő (ez egy jó hír Hölgyeim 😊) és körülbelül 0,3-0,5 mm-t nő naponta! Ezt az értéket nagyban befolyásolja az egészségi állapotunk, de leginkább a tápanyagellátás tudja lassítani. Ezért kritikus fontosságú, ha hajnövesztés a célunk, hogy mit eszünk. Ha nem tudunk kiegyensúlyozottan táplálkozni, akkor a megfelelő hajvitaminok segítenek pótolni a szükséges tápanyagokat. Webshopunkban csak a legkiválóbb hajvitaminokat válogattuk össze, így érdemes ott szétnézni.
  • átmeneti fázis: ez egy rövid, 2-3 hetes időszak, amikoris a haj növekedése megáll. A hajhagyma már nem kap több tápanyagot, ezért elsorvad.
  • nyugalmi fázis: ez a fázis kb. 3 hónapig tart és a lényege az, hogy a hajhagyma elhal, helyette a hajgyökér új hajhagymát hoz létre, és elkezdődik az új hajszál növekedése. Tulajdonképpen az új hajszál tolja kis a régi hajszálat, ami így kihull. Ez az „egészséges hajhullás”!

 

A fejbőrünk állapota

Előszöris nyilvánvaló, hogy a genetikán túl a fejbőrünk állapota határozza meg azt a környezetet, amiben a hajhagymáink „élnek”. A száraz vagy zsíros, viszkető vagy gombás fejbőr a hajhagymáink számára is nehéz környezetet okoz, amiben nem tudnak megfelelően működni.

Szilárd sampon zsíros hajra
Szilárd sampon zsíros hajra

A zsíros haj esetén a hajszálak elnehezülnek, összetapadnak, minek következtében a fejbőr nem tud megfelelően szellőzni. A megfelelő szellőzés rendkívül fontos a hajhagymáknak. A zsírosodás összefügg a nemi hormonok termelődésével. A hajzsírt a hajgyökér felső részén lévő mirigyek termelik. Sajnos a túl sokszori hajmosással pont ellenkező hatást érünk el, ha így próbálunk megszabadulni a felesleges zsírtól. A túl gyakori hajmosás kiszárítja a cuticulát, ami még több zsír termelésére készteti a mirigyeket. Ráadásul a hajvégünk szárazzá válik és töredezni kezd. Próbáljunk heti 1-2 alkalomnál nem többször hajat mosni és lehetőleg natúr samponnal.

Feltétlenül vizsgáltassuk ki és kezeljük ezeket a fejbőr problémákat, mert ezek az állapotok gyakori velejárója a hajhullás.

Az egészséges fejbőrben már van esélye a hajhagymának is megfelelően működni. Ehhez természetesen megfelelő belső és külső ápolás szükséges. S ha már a hajmosásnál tartunk, ne feledkezzünk meg a Full Hair keféről sem, mellyel stimulálhatjuk hajhagymáinkat hajmosás közben. A megfelelő vérkeringés biztosítása kritikus fontosságú a gyors hajnövesztéshez!

 

 

Full Hair samponozó masszírozó kefe. Stimulálja a hajhagymákat, növeli a fejbőr oxigén ellátását.

VIP klub hírlevél:

Iratkozz fel VIP listánkra, hogy értesíthessünk akcióinkról, VIP kuponokról.

Nem spam-elünk! Feliratkozásoddal elfogadod az ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ-t!

Leave a Comment