Kollagén gumicukor

Kollagén romboló szokásaink és amit tehetünk ellenük

Ha a kollagén kerül szóba, mindenki a ránctalan, örök fiatal arcbőr képére asszociál. S persze hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha megfelelő mennyiségben pótoljuk, például kollagén tabletta formájában, akkor mi mindent megtettünk a ragyogó arcbőrért és hajért. De a helyzet korántsem ilyen egyszerű! A kollagént ugyan a saját szervezetünk állítja elő, de sajnos egy bizonyos kor után egyre kevesebbet vagyunk képesek előállítani belőle. Elindul a bőröregedési folyamat. Mindehhez pedig olyan szokások is társulnak, mellyekkel tovább rontjuk a helyzetet. Tehát ahelyett, hogy évente 1%-ot csökkenne a kollagén termelésünk, valójában a romboló szokásaink miatt ez akár évi 5-6% is lehet.

De vegyük sorra, milyen kollagén romboló szokásaink vannak!

 

Kollagén romboló 1.: Dohányzás

Kollagén tabletta
Kollagén tabletta

Köztudott, hogy a dohányzás szűkíti a vérereket és vitaminokat von el a szervezettől. A bőr 3 rétegből épül fel, ezek egyike az irha, ahol az elszatikus rostok és a kollagén található. Ha a bőr vérellátottsága jó, akkor életteli, üde, könnyen jut oxigénhez. A hajszálerek eleve kis átmérőjűek, de ha ezek még jobban összeszűkülnek, akkor még kevesebb friss vér jut a szövetekhez. A nyirokkeringés is romlik, így a pangó, bomlástermékekkel telített vér nem tud megfelelően kiürülni. Ezt a legjobban a szem alatti táskáknál figyelhetjük meg. A kollagén rostok előállításához C-vitaminra van szüksége a szervezetnek, csakhogy a cigaretta megköti a C-vitamint, így a kollagén szintézis egyre csak csökken. Ahogy csökkennek a kollagén rostok a bőrben, úgy csökken bőrünk vízmegkötő képessége is, petyhüdt, fakó és megereszkedett lesz.

Gondolom nem meglepő a tanács: szokjunk le a dohányzásról! Azt a pénzt, amit cigarettára költünk, költsük inkább kollagén tablettára! Egy havi adag cigi ára kb. 3 havi kollagénre elegendő!

 

A természetes romboló 2.: Napozás

A napfény általi öregedés okozója nem más, mint az UV-A sugárzás. Hatására az irha rétegben megnő a szabadgyökök mennyisége, ezáltal károsítja a lipideket és a fehérjéket. A kollagén is fehérje. Mivel az UVA-A sugárzás elnyelődik, így közvetlenül károsítja a kollagénrostokat és az elasztint is!! Megnő a kollagén lebontó enzimek mennyisége az irhában, főleg az I.-es és III-s típusú kollagént pusztítva. De ne gondoljuk, hogy ezt a pusztító munkát csak a napfény képes elvégezni! A szolárium nagy dózisban bocsát ki UV-A sugarakat, tehát aki abban a tévhitben él, hogy a szolárium nem károsítja a bőrt, az nagyot téved. Az UV sugárzás okozta bőröregedést nevezik egyébként „photoaging”-nek.

Magas faktorszámú fényvédővel ki tudjuk küszöbölni a napfény kollagén romboló hatását, de ne feledjük: nem elég egyszer felkenni a fényvédőt! 2-3 óránként újra kell kenni, hogy a maximális hatást fent tudjuk tartani. Forrás

 

A mesterséges romboló 3.: Helytelen táplálkozás

Kollagén kapszula
Kollagén kapszula

Mára már szinte mindenki tisztában van a helyes és helytelen táplálkozás fogalmával. Az már más kérdés, hogy az élelmiszeripar számunkra, fogyasztók számára milyen élelmiszereket tesz elérhetővé. Az erősen feldolgozott élelmiszerek, a rengeteg cukor, a finomított szénhidrátok, a transzzsírok, stb. mind károsítják a kollagén állományunkat, mivel fokozzák, sőt mindennapossá teszik az oxidatív stresszt, ami a kötőszöveteink minőségét tönkre teszi. És sajnos ez nem mindig csak rajtunk múlik! Hiába döntjük el, hogy márpedig mi egészségesen fogunk táplálkozni, alig találunk olyan élelmiszert, amelyben ne lenne pl. pálmazsír. Valószínűleg kizárólag akkor tudnánk egészségesen étkezni, ha mi magunk állítanánk elő minden egyes élelmiszert, amit elfogyasztunk.

Természetesen a tanácsunk itt is az, hogy próbáljunk a lehetőségeinkhez mérten a lehető legegészségesebben táplálkozni. Ne feledjük, hogy vannak olyan ételeink, melyek sok kollagént tartalmaznak: csontleves, kocsonya, stb. Ha nem szeretjük ezeket az ételeket, akkor a legegyszerűbben kollagén kapszula fogyasztásával ki tudjuk egészíteni az étrendünket.

 

Kollagén romboló 4.: Stressz és alváshiány

A mélyalvás szakaszában a bőrsejtjeink kétszer olyan gyorsan regenerálódnak, mint nappal! Ez az alvás közbeni fokozott kollagén termelődés miatt van. De csak akkor tud megvalósulni, ha alacsony a szervezetünk kortizol szintje. A kortizol a stressz szinttel áll szoros összefüggésben. A kortizolt stresszhormonnak nevezik, mivel a mellékvesék szabadítják fel a stresszre, valamint a túl alacsony vércukorszintre reagálva. Tehát, nem véletlenül vettük egy kalap alá a két faktort. Ha nem alszunk jól, akkor a kortizolszintünk nem tud lecsökkenni, s ha nem tud lecsökkenni, akkor nemcsak, hogy nem valósul meg a kollagén-szintézis, de a meglévő kollagénünk is elkezd lebomlani! Rendkívül fontos, hogy a stressz szintünket csökkentsük és napi 8 óra pihentető alvásban legyen részünk, mert a bőrünknek szüksége van erre ahhoz, hogy kollagént termeljen. Nem véletlenül terjedt el a „beauty sleep” kifejezés a köztudatban, hiszen a jó alvás nemcsak az idegrendszerünknek, de a bőrünknek is alapvető!

 

Összegezve

Még számtalan apróbb tényezőt felsorolhatnánk, de igazság szerint ez a 4 fő kollagén romboló faktor az, ami a legnagyobb pusztítást végzi a kollagén állományunkban. A +1 faktor az maga a kor, de a kor előrehaladása ellen semmit nem tudunk tenni, az az élet természetes velejárója. Amit viszont sikeresen ki tudunk küszöbölni, az a fenti 4 tényező. Tehát, amikor kollagénpótlásra szánjuk magunkat, akár kollagén tabletta, akár kollagén kapszula formájában, előszöris kezdjük ott, hogy a fenti 4 tényező hatását redukáljuk minimálisra. Továbbá ne feledkezzünk meg róla, hogy a hialuronsav segít megtartani a kollagént, így javasolt olyan terméket választani, ami tartalmaz hialuronsavat is. S mivel a hialuronsavnak vízre van szüksége, fogyasszunk el minimum napi 2 liter tiszta vizet. Ha sikerül a fentieket betartani, akkor lehet igazán sikeres és látványos a kollagénpótlásunk.

Sokszor hallom és olvasom is, hogy ez vagy az a kollagén tabletta nem hatásos, mert 3 hónapnyi szedés után sem tűntek el a ráncai az illetőnek. Ilyenkor 5 kérdést szoktam feltenni. Dohányzol? Igen. Használsz 50 faktoros fényvédőt minden nap? Dehogyis! Mit eszel? Hambit, pizzát, néha mikróban felmelegítendő készételt. Alszol eleget és mélyen? Ó, dehogyis, hogyis alhatnék jókat, annyi a stressz. Akkor mit vártál egy tablettától? Hát csodát!! Igen, 10-ből 10-szer ez a válasz, csodát várunk úgy, hogy mi magunk mindent elkövetünk a csoda ellen! Legyünk reálisak! Minden kollagénforrás jó! Mindegy milyen márkát, fajtát, kiszerelést, stb. veszünk. A kollagéntermelésünk napról napra csökken, így még a legkisebb mennyiségű pótlás is pozitív hatással lesz az egész szervezetünkre. De aki valóban látványos hatást szeretne elérni, annak előszöris le kell számolnia a romboló tényezőkkel és nagy dózisban kell kollagént pótolnia. És hosszú távon kell folyamatosan szednie, kitartóan.

 

 

 

Full Hair samponozó masszírozó kefe. Stimulálja a hajhagymákat, növeli a fejbőr oxigén ellátását.

VIP klub hírlevél:

Iratkozz fel VIP listánkra, hogy értesíthessünk akcióinkról, VIP kuponokról.

Nem spam-elünk! Feliratkozásoddal elfogadod az ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ-t!

Leave a Comment