turbó hajnövesztés

Mi a turbó hajnövesztés titka?

Sokunkban felmerült már a kérdés: vajon mit tehetnénk azért, hogy gyorsabban növekedjen a hajunk? Vajon mi befolyásolja a hajnövekedés mértékét? Változtassunk életmódot vagy használjunk inkább valamilyen hajnövesztő szert, esetleg mindkettőt? Hatásosak egyáltalán a turbó hajnövesztés titka?

turbó hajnövesztésHogyan nő a haj?

A haj a tüsző alján lévő gyökérből nő a bőröd alatt. A fejbőrödben lévő vér a tüszőhöz kerül, oxigént és tápanyagokat juttat a hajgyökérhez, ami elősegíti a haj növekedését. A fejbőrben körülbelül 100 ezer tüsző van, amelyek a hajnövekedés különböző fázisaiban vannak. A hajnövekedési fázisokról lásd korábbi cikkünket! Ahogy növekszik a haj, áthalad a bőrön az olajmirigy mellett, mely zsírozza, olajozza a hajat, ezáltal védelmet adva neki.

Naponta körülbelül 50-100 hajszálat hullatunk el, ami teljesen normális. Kóros hajhullásról akkor beszélünk, ha ezt a mértéket túllépjük.

Mit tehetünk, hogy gyorsabban nőjön a hajunk?

Sajnos az első rossz hír az, hogy a hajnövesztő képesség nagyban a genetikánk befolyása alatt áll.  A második rossz hír, hogy az életmódunk, az étkezési szokásaink és hajápolási szokásaink csak rontanak a helyzeten. Ugyanakkor ez a jó hír is, mivel ez utóbbiakon némi akaraterővel könnyen változtathatunk is!

Hogy gyorsabban nőjön a hajunk és erősebb is legyen, fogadjuk meg néhány jó tanácsot:

  • Kerüljük a korlátozó diétákat, fogyókúrákat!

A korlátozó fogyókúrák többnyire valamilyen tápanyag megvonáson alapszanak. Ahogy az általános egészségünkhöz is szükség van változatos tápanyagbevitelre, úgy a hajunk egészséges növekedéséhez is elengedhetetlenül szükséges! Tudtad, hogy egyetlen hajszál mikroszkopikus vizsgálatából pontosan meg lehet mondani, milyen tápanyagokat vontál meg a szervezetedtől visszamenőleg? A hajunk nem hazudik, az életmódunk teljes lenyomata ott van minden egyes hajszálon.

Mivel a hajunk nem elsődleges szervünk az életben maradáshoz, így mikor a szervezetünk priorizálja a tápanyagelosztást, bizony utolsóként juttat a hajunknak a jóból… Viszont a helyreállás akár hónapokig is eltarthat. Ezért tapasztalják sokan, hogy annak ellenére, hogy egészséges étrendre tértek át, még mindig hullik a hajuk.

  • Túl kevés jó minőségű fehérjét fogyasztunk

Ez egy olyan „népbetegség”, mely a hajnövekedésünkre is erősen kihat. Mivel az ember nem mérleggel a kezében ül le étkezni, nagyon nehéz követni, milyen tápanyagból mennyit fogyasztunk. Fehérjéből legalább napi 50 gramm a javasolt az optimális hajnövekedés fenntartásához.

40-en túl, amikoris megváltozik az anyagcsere a hormonális változások beindulásával, még drasztikusabban látszik a fehérjehiányt a hajunkon. A haj minősége is megváltozik és nagyon felgyorsul a hajhullás is. A negyvenes éveinktől kezdve fokozatosan veszítünk az izomtömegünkből, amelyet csak úgy tudunk kiküszöbölni, ha izmot építünk. Az izomépítéshez pedig fehérjére van szükség! A hajunknak is pontosan erre a fehérje többletre van szüksége!

Ma már rengeteg módon növelhetjük a fehérjebevitelünket, hiszen fehérjeporok, turmixok, fehérjeszeletek számtalan sokasága elérhető karnyújtásnyira. Kínálatunkat itt találod: FEHÉRJÉK

  • Vitaminok, ásványi anyagok, zsírsavak, tápanyagok

Gondolom azt senkinek nem kell bemutatni, mennyire hiányos és rossz minőségű a napi tápanyagbevitelünk, hiszen ez a téma már valóban lerágott csont. Persze erről csak részben tehetünk, valószínűleg ez az oka annak, hogy a helyzet még mindig elég siralmas! Az élelmiszerboltokban kapható erősen feldolgozott élelmiszerek képtelenek megadni a szervezetünknek és ezáltal a hajunknak azt, amire szüksége van. Nem véletlenül nyert ekkora teret a táplálékkiegészítő ipar, hiszen valóban szükség van rá, hogy pótoljuk a hiányzó tápanyagokat valamilyen formában.

A hajnövekedéshez elengedhetetlenek:

C vitamin

D-vitamin

E-vitamin

biotin

cink

vas

omega-3, omega-6.

Rengeteg kutatás igazolja a fenti vitaminok és zsírsavak szerepét a hajhullás kezelésében és a hajnövesztésben. Egy kutatás a sok közül például ez: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25573272/

Mi a turbó hajnövesztés titka?

  • A hajnövesztő szerek

Itt rögtön különböztessünk meg kettő fajta hajnövesztőt: amit lenyelünk és amit helyileg, külsőleg alkalmazunk.

A hajvitaminok, akár tabletta, akár kapszula vagy gumimaci formában készülnek, azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, tápanyagokat tartalmazzák, melyekre a hajunknak szüksége van a turbó hajnövesztés létrejöttéhez.

A hajvitaminok általában a vitaminok, ásványi anyagok napi ajánlott bevitelének többszörösét tartalmazzák. Ezért csak a kúraszerű alkalmazás javasolt, hiszen hosszútávon negatívan hat az egészségünkre, ha valamiből jóval többet viszünk be a kelleténél. A szervezetünk egyensúlyra törekszik, így a felesleget kiválasztja. A kiválasztás pedig extra munkára fogja a szervezetet, ami nem tartható fenn sokáig.

De akkor miért kell többet bevinni a kelleténél? Ez egy nagyon jó kérdés és abszolút összefügg az első pontban leírtakkal: a szervezet fontossági sorrendben „adagolja” a szerveknek a tápanyagokat. Hogy biztosan jusson a legkevésbé fontos szerveinkhez, így a hajunkhoz is, ahhoz jobb, ha többet viszünk be a kelleténél, hogy biztosan a hajunkhoz is jusson.

Egészen más a helyzet a hajnövesztő szerek helyi alkalmazásakor. Akár hajnövesztő lotion, spray, szérum, sampon, stb. formában kerülnek a fejbőrünkre, azt a célt szolgálják, hogy a szükséges tápanyagokat a hajhagymákhoz eljuttassák.  Igen, ezek hatásosak akkor is, ha az életmódunkon nem változtatunk lényegesen, hiszen ezek többnyire helyi kezelések, tehát célzottan juttatják a hatóanyagokat a megfelelő helyre. Természetesen előállhat az a helyzet, hogy valaki számára csak a helyi alkalmazás a járható út. Például, ha valakinek a biotin orális fogyasztása erős aknékat okoz, az jobban teszi, ha nem szed olyan hajvitamint, ami biotint tartalmaz. Számára a helyi kezelés a megoldás. Ha turbó hajnövesztés a cél, akkor a leghatásosabb, ha hajvitamint is szedünk és hajszérumot is masszírozunk a fejbőrünkbe, de ezek a hajnövesztő szerek külön-külön is hatásosak. És természetesen változtatunk az életmódunkon is: stressz minimalizálás, egészséges étrend és több sport.

Mit tehetnék még a hajamért?

  • Hajformázás

Aláírom, a mai modern nők számára elég nehéz trendi frizurát varázsolni a sörényünkből hajsütő, hajvasaló, hajszárító nélkül. Pedig sajnos a forró levegős formázás szó szerint gyilkolja a hajszálainkat! Persze a lelkiismeretünket könnyen megnyugtatjuk azzal, hogy hővédőt használunk a hajunkra, viszont egy tanulmány szerint ez csak csökkenti a hajkárosodást, de meg nem szünteti!

A forró levegős hajformázók teljesen kiszárítják a hajat, főleg a hajvégeket, ahová már nem jut annyi természetes zsír, mint a tövekhez. A természetes zsír jobb eloszlatásában amúgy segítségünkre vannak a vaddisznósörte hajkefék is.

A kiszáradt hajvégek letörnek. Ha nem is érzékeljük ezt a folyamatot, azt azért érzékeljük, mintha egy bizonyos hossz után nem nőne a hajunk tovább. Nos, a hajnövekedés nem áll le, csupán a letört hajvégek miatt tűnik úgy, mintha nem nőne a hajunk. Ha semmiképp sem tudjuk nélkülözni ezeket a forró eszközöket, legalább tegyünk meg minden védőintézkedést és használjunk hővédőt minden alkalommal.

Egy másik fontos dolog, hogy hagyjuk a hajunkat többször leengedve. A szoros lófarok vagy konty bizony extra terhet jelent a hajhagymáknak, ezért hetente 1-2 alkalomnál többször nem ajánlatos ilyen frizurát hordani. Ha megfogadjuk a fenti tanácsokat a turbó hajnövesztés már nem álom lesz csupán!

 

 

 

Full Hair samponozó masszírozó kefe. Stimulálja a hajhagymákat, növeli a fejbőr oxigén ellátását.

VIP klub hírlevél:

Iratkozz fel VIP listánkra, hogy értesíthessünk akcióinkról, VIP kuponokról.

Nem spam-elünk! Feliratkozásoddal elfogadod az ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ-t!

Leave a Comment